Menu
FANZINE.cz
Ostatní

Vybíráte dřez do kuchyně? Podívejte se, který je pro vás ten nejvhodnější

Komerční sdělení

Komerční sdělení

22. 12. 2021

Nerezové dřezy jsou stále jedny z nejoblíbenějších. A není divu – jejich předností je totiž snadná údržba a barevná stálost. Přesto je v posledních letech pomalu, ale jistě nahrazují dřezy z jiných materiálů, například z granitu nebo keramiky. Proč tomu tak je? Ponechme nyní stranou tvar kuchyňského dřezu i typ montáže a pojďme se podívat na výhody a nevýhody kuchyňských dřezů ze zmíněných materiálů.

Praktický a nadčasový nerez

Nerezový kuchyňský dřez vyniká svou praktičností. Velmi snadno se udržuje, je odolný vůči vysokým teplotám i poškrábání a nepoškodí jej ani chemické prostředky. Proto jsou také nerezové dřezy do kuchyně dlouhodobě jedničkou na trhu. Navíc stále platí, že nejlevnější dřezy jsou právě ty nerezové. Pokud se rozhodnete vsadit na nerez, dbejte na to, aby byla tloušťka materiálu alespoň 0,6 milimetru.

Za nevýhodu lze – alespoň ve srovnání s granitovými a keramickými dřezy – považovat poněkud fádní vzhled. Nicméně i mezi nerezovými kuchyňskými dřezy dnes najdeme různé zajímavé kousky.

Odolný a luxusní granit

Granitové dřezy jsou vzhledově mnohem zajímavější a rozmanitější. Díky širokému výběru barev lze dřez bez problému sladit s kuchyňskou linkou či zbytkem kuchyně. Granit je zároveň velmi odolný a na údržbu nepříliš náročný materiál. Před koupí granitového dřezu do kuchyně si nezapomeňte pohlídat složení – v ideálním případě by měl dřez z granitu obsahovat cca 80 % křemenných písků a pouze 20 % pojiv a barviv. Rovněž berte v potaz to, že je-li granitový dřez podezřele levný, bude pravděpodobně obsahovat nedostatečně kvalitní pojivo.

Má granitový dřez vůbec nějakou nevýhodu? Bohužel ano. Údržba granitového dřezu bude náročnější v případě, že vám doma teče tvrdá voda. Ta má totiž tendence na povrchu dřezu vytvářet nevzhledné usazeniny v podobě šedých fleků, proti nimž se jen těžko bojuje.

Designová keramika

Keramické dřezy jsou vysoce efektní a také kvalitní, alespoň pokud zvolíte výrobek ze střední a vyšší cenové kategorie. U levných keramických dřezů hrozí zničení v důsledku silnějšího nárazu. Samozřejmostí je odolnost vůči chemikáliím a moderní vzhled, díky němuž se tyto dřezy hodí i do designových kuchyní.

Pokud jde o nevýhody keramických dřezů, nelze nezmínit poměrně vysokou pořizovací cenu. Avšak vzhledem k tomu, že dřez je nedílnou součástí kuchyně a má nám sloužit řadu let, se vyšší investice vyplatí.

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Vybíráte dřez do kuchyně? Podívejte se, který je pro vás ten nejvhodnější

Hide picture